שינויים בהרגלי החשיבה

בלי הרבנות, בבקשה

מדד הדת והמדינה לשנת 2013, שערך מכון סמית עבור חדו"ש ופורסם בשיתוף עם Ynet, מגלה ששני שליש מהחילונים היו בוחרים בנישואים מחוץ לרבנות. 56% בעד הכרה בזוגיות של בני אותו מין. רוב בוחרי הבית היהודי בעד נישואים אזרחיים. מנכ"ל חדו"ש הרב רגב: "הציבור מואס במונפול האורתודוכסי"

''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים

לקוראי מדד הדת והמדינה שלום,

דו"ח מדד הדת והמדינה 2013 מתאר תמונת מצב ברורה ובעלת עוצמה. הוא ממחיש את הרוב העקבי בקרב הציבור היהודי הבוגר בישראל, הרוצה בחופש דת ושוויון, מאיר את מחדלי הממשלה שאינה מקדמת יעד זה, ומצביע על האכזבה מהמפלגות המתיימרות לייצג את הציבור בעניין זה אך אינן עושות זאת.

לקריאת דו"ח המדד המלא 

הדו"ח משנה מוסכמות חשיבה שהתרגלנו אליהן שנים רבות. רבים סברו שגם אם יונהג חופש נישואין - יהיה ביקוש מועט בלבד לנישואים לא-אורתודוכסיים. מתברר ששני שליש מהחילונים וקרוב ל-40% מכלל הציבור היהודי היו בוחרים באפשרות אחרת ולא ברבנות האורתודוכסית. פלורליזם דתי הוא עקרון ההולך וכובש תמיכה בציבור. שני שליש מהמשיבים מצדדים בהענקת מעמד שווה לרבנים הלא אורתודוכסיים [רפורמים וקונסרבטיבים] בתחומים כמו נישואין וגירושין. גם הפתיחות לזכויות הקהילה הלהט"בית בעליה. 56% תומכים בהכרה של המדינה בנישואין אזרחיים או ברית זוגיות לבני אותו מין.

עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון שמחה וגאה לפרסם את דו"ח מספר 5 של מדד הדת והמדינה - מדד 2013. מדד הדת והמדינה הוא מחקר דעת הקהל השנתי השיטתי והמקיף ביותר בישראל בנושאי הדת והמדינה. חדו"ש עורכת אותו באמצעות מכון רפי סמית מדי קיץ והוא מתפרסם בערב ראש השנה. בארבע שנות קיומו התקבל המדד בהערכה ובעניין. בשלוש השנים האחרונות מתפרסם המדד בשיתוף עם אתר Ynet. לצד פרסום הממצאים בכלי התקשורת, משתמשים בו מקבלי ההחלטות, מעצבי דעת קהל ופרשנים, בישראל ובתפוצות. אין דומה לו במעקב וניתוח של הלכי הרוח בציבור הישראלי בתחומי חופש הדת והשוויון בנטל.

זהו דו"ח המדד הראשון מאז הוקמה ממשלת נתניהו-לפיד- בנט. לאורך כל מחקרי המדד הביע רוב הציבור התנגדות להשפעה הרבה מדי שיש למפלגות החרדיות בנושאי דת ומדינה ותמיכה בהקמת ממשלה בלעדיהן, שתוכל לבצע מהפכה אזרחית. במדד האחרון אף ענו שני שליש מהציבור היהודי שפעילות המפלגות החרדיות מרחיקה את הציבור מהיהדות. הממשלה הנוכחית היא מהרבה בחינות התגשמות משאלה זו. גם במדד הנוכחי 64% מהציבור היהודי תומכים בממשלה בלי המפלגות החרדיות, כדי להרחיק אותן מהשפעה בנושאי דת ומדינה.

לפחות בנושאי תקציבים יש לראשונה, בעקבות הקמת הממשלה החדשה, התאמה בין עמדות הציבור לבין צעדי הממשלה. 75% מהציבור תומכים בקיצוץ בתקציב הישיבות. 80% מהציבור היהודי תומכים בהתניית הטבות דיור במיצוי כושר השתכרות. 79% מהציבור סבורים שיש לחייב את מוסדות החינוך החרדיים בלימודי תוכנית הליבה. שאלה מאתגרת היא איך למרות זאת 76% מהציבור אינם מרוצים מפעילות הממשלה ומפעילות יש עתיד בנושאי דת ומדינה.

קשה שלא לייחס זאת לאפס העשיה של הממשלה בכל הנוגע לנושאי חופש דת. 64% מהציבור בעד תחבורה ציבורית בשבתות וחגים. 62% מהציבור היהודי בישראל תומכים בהכרה בכל סוגי הנישואים. אבל מאז הוקמה הממשלה היא התעלמה לגמרי מרצונו של הציבור ומהבטחות יש עתיד לבוחר להנהיג נישואין אזרחיים ותחבורה ציבורית בשבת. לא חלה כל התקדמות גם בנושא הגיור או המאבק בהדרת נשים. בכל הקשור לחופש הדת נדמה כאילו עדין מושלת פה הממשלה הישנה, בה יש למפלגות החרדיות זכות וטו על כל מהלך. כך נוצר שוב פער בלתי נסבל בין עמדות הציבור הרוצה חופש דת ורוצה לבטל את המונופול האורתודוכסי על היהדות, לבין מדיניות הממשלה.

במבוא למדד 2012 כתבתי: "כל שנדרש מהבוחרים הוא שיבהירו שוב ושוב למועמדים שמה

שני שליש מהציבור (67%) סבורים שיש להעניק מעמד שווה לרבני כל הזרמים. רק 33% סבורים שיש לשמור על המונופול של הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים.

שחשוב להם באמת הוא להפסיק את מכירת החיסול של חופש הדת והשוויון בנטל. כל שנדרש הוא שיהיו מפלגות אשר יציבו נושאים אלה בראש סדר היום של מערכת הבחירות. כל שנדרש ממנהיגי המפלגות הוא לגלות את האומץ, האחריות והחזון, הדרושים ולהקים לאחר הבחירות קואליציה שתוכל להוביל את השינויים הדרושים. אסור להחמיץ את ההזדמנות הזו".

הבוחרים מילאו את חלקם בעסקה הזו והממשלה הדרושה הוקמה. כל שנדרש עכשיו מהממשלה הוא למלא את חלקה, לגלות את האומץ, האחריות והחזון הדרושים ולהוביל את המהפכה האזרחית שהציבור כל כך מייחל לה. ספק אם היתה הזדמנות טובה יותר לכך בעשורים האחרונים. אסור להחמיץ את ההזדמנות הזו.

הרב אורי רגב, עו"ד

מנכ"ל חדו"ש


תקציר מנהלים

נישואים בלי הרבנות, בבקשה. שני שליש מהציבור החילוני (67%) היו בוחרים לעצמם או לילדיהם נישואים לא אורתודוכסיים.

מי צריך חופש דת? 36%, יותר משליש מהציבור הדתי לאומי, לא תומכים בקיום חופש דת ומצפון בישראל. בקרב החילונים רק 5% לא תומכים.

לא מרוצים מהממשלה (ומלפיד). 76% לא מרוצים מפעילות הממשלה בנושאי דת ומדינה. 76% לא מרוצים מפעילות יש עתיד ויאיר לפיד בנושאי דת ומדינה, כולל 52% ממצביעי יש עתיד.

רק בלי גפני. כמעט שני שליש מהציבור היהודי (64%) תומכים בממשלה בלי המפלגות החרדיות. בין מצביעי יש עתיד תומכים 87%, העבודה – 81%, הבית היהודי – 76% והליכוד ביתנו – 65%.

לא מפלגה דתית. 44% ממצביעי הבית היהודי תומכים בהפרדה הדת והמדינה ו-50% בהפעלת מרכזי קניות בשבת. נראה שבכל הקשור למצביעים לא מדובר במפלגה דתית אלא במעורבת.

שוויון לכל הזרמים. שני שליש מהציבור (67%) סבורים שיש להעניק מעמד שווה לרבני כל הזרמים. רק 33% סבורים שיש לשמור על המונופול של הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים.

חוק פרי – הציבור חצוי. 82% מהציבור היהודי תומכים בחובת שירות צבאי או לאומי לתלמידי הישיבות. אבל 50% מהציבור הלא חרדי תומכים בחוק פרי ו-50% מתנגדים, מה שמעיד כנראה על מחלוקת בשאלה האם החוק באמת יביא לשוויון בנטל.

תומכים בקיצוץ. 75% מהציבור תומכים בקיצוץ בתקציב הישיבות ורק 25% מתנגדים לו.

תומכים בהתניית הטבות בעבודה. 80% מהציבור היהודי תומכים בהתניית הטבות דיור במיצוי כושר השתכרות, כפי שהחליטה הממשלה.

תומכים בליבה. 79% מהציבור סבורים שיש לחייב את מוסדות החינוך החרדיים בתוכנית הליבה. 63% סבורים שיש לשלול מימון מבתי ספר שאינם לומדים ליבה, כפי שמתכנן משרד החינוך.

נישואים גם ללהט"בים. 56% מהציבור היהודי ו-77% מהחילונים סבורים שיש לאפשר בישראל מיסוד זוגיות של בני אותו מין. 51% מהעולים מתנגדים.

רעים השניים. 70% מהציבור היהודי נגד המתכונת הקיימת של הרבנות הראשית, מתוכם 40% בעד בחירת רב ראשי אחד בלבד ו-30% בעד ביטול הרבנות הראשית.

בעד קניות בשבת. שני שליש מהציבור היהודי (67%) תומכים בהפעלת מרכזי קניות מחוץ לערים, דוגמת צומת בילו ושפיים, בשבתות וחגים. 59% תומכים בהפעלת פיצוציות ומינימרקטים בתוך הערים בשבת. 64% בעד תחבורה ציבורית בשבתות וחגים.

הניתוק של העבודה. 81% ממצביעי העבודה תומכים בממשלה בלי המפלגות החרדיות. 91% מהם תומכים בהפעלת מרכזי קניות מחוץ לערים. זאת, בניגוד לקו שמובילה יו"ר העבודה שלי יחימוביץ'.

המתח הקשה ביותר. 74% מהציבור היהודי רואים במתח בין חרדים לחילונים את המתח הקשה ביותר בחברה היהודית או השני. זאת, בפער גדול מהמתח בין ימין ושמאל בפוליטיקה (47%) ובין עשירים לעניים (32%).  



איך תוכל לפעול?