מותאם לאוכלוסייה היעד

משרד החינוך: אין חלחול של תכנים דתיים לספרי לימוד

צוות שבדק 57 ספרי לימוד שמיועדים לחינוך הממלכתי קבע שאין בהם הדתה, למרות שאלה על בהמות טהורות בספר ללימוד חשבון והזמנה לסיור וירטואלי בבית המקדש בספר ללימוד עברית. המידע פורסם רק בעקבות בקשה על בסיס חוק חופש המידע שהגישו חדו"ש וארגונים אחרים

יו''ר הבית היהודי נפתלי בנט בויכוח ציבורי באוניברסיטה העברית בהר הצופים. 08.01.2013. צילום: מרים אלסטר פלאש 90.jpgשר החינוך, נפתלי בנט, בדיון ציבורי באוניברסיטה העברית. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

משרד החינוך קובע כי בניגוד לטענות שעלו בשנים האחרונות, אין הדתה בספרי לימוד שמיועדים לחינוך הממלכתי. דו"ח שנכתב בעקבות בדיקה של מעל ל-50 ספרי לימוד מסביר כי 17 מהם "מותאמים לאוכלוסייה שלה הם מיועדים — הכוללת גם את הזרם הממלכתי־דתי".

נימוק אחר לטענה שאין הדתה הוא שהספרים נכתבו בהתאם לתוכנית הלימודים. בנוגע לשליש מהספרים שנבדקו על ידי המשרד לא עלו טענות לחלחול תכנים דתיים. על כ-15 ספרים לא נכתב משוב כלשהו.

בעקבות הדו"ח טענו שר החינוך, נפתלי בנט, ומנכ"ל המשרד, שמואל אבואב, כי הטענות להדתה במערכת החינוך אינן נכונות. אבל הורים ביישובים שונים, חלקם פעילים בפורום החילוני, עברו על ספרי הלימוד של ילדיהם כדי לאתר תכנים דתיים הנכללים בהם. בחלק מהמקרים הצליחו ההורים להביא להוצאת עמותות דתיות הפועלות בבתי ספר חילוניים.

"הארץ" מציין כי באפריל פורסמו ממצאי בדיקה שערכו הורים חברי הפורום החילוני, שבה נמצא כי עשרות ספרי לימוד בחינוך הממלכתי כוללים שימוש נרחב ובלתי מוצדק במקורות דתיים.

בבדיקה שערכו הורים חברי הפורום החילוני נמצא כי עשרות ספרי לימוד כוללים שימוש נרחב ובלתי מוצדק במקורות דתיים

משרד החינוך הקים צוות לבדיקת הטענות ולביצוע התאמות בספרי הלימוד. הצוות בדק 57 ספרים, אך קבע שיש לערוך תיקונים רק בשישה מהם. עם זאת, משרד החינוך סירב למסור את הדו"ח שכתב הצוות. כמה ארגונים, ובהם חדו"ש, הפורום החילוני והתנועה לחופש המידע הגישו בקשות לפרסום הדו"ח על בסיס חוק חופש המידע.

משרד החינוך ענה לפונים לפני כמה ימים. בתשובת המשרד נכתב, לדוגמה, כי הספר "השבחה", ספר חשבון לכיתה ב' הנלמד בזרם הממלכתי והממלכתי־הדתי, שבו מופיעה השאלה "כמה בהמות טהורות מכל סוג העלה נח לתיבה", הוא ספר ראוי המותאם לאוכלוסייה שאליה הוא מיועד. "העיקר שהבנו", ספר להוראת עברית המיועד לכיתה ה' בחינוך הממלכתי, שבו מוזמנים התלמידים לקרוא על בית המקדש באתר אינטרנט המציע "סיור וירטואלי בהר הבית", תואר בדו"ח כ"ספר ראוי הכתוב על פי תוכנית הלימודים. גם לילדים חילונים מותר להשתתף בסיור וירטואלי בבית המקדש".

במשרד החינוך סירבו למסור תגובה לטענות.

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?