נוכחים נפקדים

רבני עיר ביבנאל ובקרית גת: שכר מלא בלי לעבוד

תחקיר של כאן 11 מצא כי רבנים בכמה ערים ומועצות מקומיות אינם ממלאים את החובות המוטלות עליהם, אך מקבלים שכר מהמשרד לשירותי דת

בניין המועצה הדתית ובית הדין הרבני בתל אביב, צילום: ori, wikipedia~בניין המועצה הדתית ובית הדין הרבני בתל אביב (צילום אילוסטרציה). צילום: ori, wikipedia~

הרב ישראל מאיר לאו, הרב הראשי לישראל ורב העיר תל אביב לשעבר, אומר כי רב עיר אחראי על מגוון שירותי דת בעירו: כשרות, רישום נישואים, מחלקת השבת והאירועים, טהרת המשפחה ומקוואות.

רב המועצה המקומית יבנאל, הרב סיני פרנקל, אינו ממלא כמעט אף לא אחת מהחובות המוטלות עליו מתוקף תפקידו, כמו רישום נישואים. יתרה מזו, לפי תחקיר של חדשות הערב בכאן 11, זה כשנה וחצי הרב פרנקל אינו רושם נישואים; רק שלושה בתי עסק בתחום המזון ביבנאל פועלים בפיקוח של מחלקת הכשרות של המועצה הדתית; אין קבלת קהל בלשכה הרבנית שליד המועצה הדתית; הרב לא משתמש בחדר שהוקצה לו במועצה הדתית.

פרנקל הוא הרב של יבנאל זה 43 שנים והוא מקבל מקופת המדינה שכר של כ-33 אלף שקל בחודש. גם הרב דוד אריה חלמיש, רב המועצה המקומית גבעת עדה ובנימינה, כמעט ואינו מתייצב בלשכתו. הרב מקבל משכורת של כ-16 אלף שקל בחודש על חצי משרה.

רפי מנת, הממונה על המועצה הדתית גבעת עדה-בנימינה, אומר: "אנחנו לא מוצאים את הרב ביומיום. הוא עסוק בדברים אחרים. הוא לא נמצא. בעלי עסקים לא מוצאים אותו, לא מקבלים שירות. זוגות שנרשמים לנישואים צריכים לחכות הרבה זמן".

תחקירני כאן 11 מצאו גם כי הרב הספרדי של קרית גת אינו מתגורר בה – בניגוד לחוק. הרב שלמה בן חמו מחזיק דירה

אנחנו לא מוצאים את הרב ביומיום. בעלי עסקים לא מקבלים שירות. זוגות שנרשמים לנישואים צריכים לחכות הרבה זמן

בקרית גת, אבל מתגורר למעשה בקרית ארבע. הרב בן חמו אמר בשיחת טלפון שבכל יום חמישי הוא נמצא בישיבת אור חברון בקרית ארבע. בכל שאר ימי השבוע הוא בקרית גת. בבדיקה התברר שהרב אינו מגיע לקרית גת ודירתו שם ריקה למעשה.

ב-2002 נחקק חוק הקובע שרבנים הממלאים תפקיד של רב עיר או רב מועצה מקומית צריכים להתגורר ביישוב שבו הם מכהנים. לפני כחודשיים קבע היועץ המשפטי לממשלה שרב העיר כפר סבא, הרב אברהם שלוש, צריך לסיים את תפקידו, לאחר שהתברר כי אינו מתגורר בעיר אלא בירושלים.

בתחקיר המתפרסם ב"בחדרי חרדים" אומר מנכ"ל המשרד לשירותי דת, עודד פלוס, כי רב שאינו ממלא את תפקידו – אינו רושם נישואים או לא מפעיל את מערך השגחת הכשרות – אינו יכול להיות רב עיר ובוודאי שאינו צריך לקבל שכר של מאות אלפי שקלים בשנה.

בנגע לרבנים שאינם מתגוררים ביישוב שעליו הם ממונים אומר פלוס: "עלי זה לא מקובל לחלוטין. יש לי עכשיו איזשהו דיון על איזשהו רב בצפון, לא רב עיר, רב אזורי, והיתה לי שיחה על זה עם הרב הראשי, הרב דוד לאו, ואמרתי: 'אני חושב שגם אם לא באים אנשים להירשם לנישואים, הרב צריך שיהיו לו שעות קבלה גם אם הוא יישב שם וילמד'".

במשרד לשירותי דת וברבנות הראשית מקדמים הצעת חוק שמיועדת למנוע תופעות כאלה.

לידיעה ב"בחדרי חרדים"



איך תוכל לפעול?