ספק כשרים לנישואים

זינוק במספר הישראלים המוגדרים פסולי חיתון

בשנתיים האחרונות נוספו 900 ישראלים לרשימת פסולי החיתון בגלל נוהל חדש של הרבנות, המחייב לבחון מחדש את יהדותם של אנשים שהיגרו לישראל, שבקשה של קרוביהם להינשא סורבה

בנין הרבנות הראשית. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90בניין הרבנות הראשית (צילום אילוסטרציה). צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

נוהל שהנהיגה הרבנות הראשית לפני כשנתיים הביא לזינוק במספר הישראלים הנכללים ברשימת פסולי החיתון. הרשימה כוללת אנשים הרשומים כיהודים במרשם של משרד הפנים, שהרבנות קבעה כי אינם כשירים לנישואים מסיבות שונות.

בשנתיים האחרונות נבחנת מחדש יהדותם של ישראלים שהיגרו לישראל לאחר שקרוביהם פתחו בהליך נישואים, ואשר כשירותם מוטלת בספק. אם בקשות הנישואים נדחו, קרוביהם של המסורבים מקבלים הודעה שלפיה מעמדם הדתי נשלל או נמצא בהליך בירור.

במסמך שפרסמה הרבנות, בעקבות עתירה לבג"ץ, נכתב שכ-900 ישראלים נוספו לרשימת פסולי החיתון בין 2015 ל-2015. כל האנשים ששמם נכלל ברשימה נחשבים יהודים לפי הגדרות משרד הפנים. לפי הקריטריונים של הרבנות, חלקם עוברים הליך בירור ואחרים סווגו כלא-יהודים.

הרבנות החלה לסווג פסולי חיתון ב-1954. מאז ועד היום כללה הרשימה פחות מ-4,000 איש. לפיכך, מציין "הארץ", 22% מהפסולים לחיתון הוגדרו כך רק בשנתיים האחרונות. הקטגוריה כוללת גם ממזרים, אנשים אשר נחשד כי הם כבר נשואים

שאול פרבר: הרעיון שהרבנות הראשית יכולה לפתע לפסול את יהדותם של אנשים מנוגד לחלוטין לעקרונות ההלכה

או זוגות גרושים שחזרו לחיות יחד.

הרשימה נחשפה בעקבות עתירה שהגישה לפני כמה שבועות עמותת עתים לבג"ץ, בשם ארבע משפחות של ישראלים שכשירותם נפסלה לאחרונה.

סיבה נוספת לעתירה היא פסיקה של בית הדין הרבני, שקבע בדצמבר 2016 כי נציגי הרבנות רשאים לבחון מחדש את יהדותם של ישראלים שכבר זוהו כיהודים על ידי משרד הפנים. ימים אחדים לפני הפסיקה פורסמו תקנות חדשות, המאפשרות לרבנות הראשית לחקור את מעמדם הדתי של ישראלים גם אם לא הגישו בקשה להינשא.

הרב שאול פרבר, ממייסדי עמותת עתים, אמר שמעמדם של ישראלים המזוהים כיהודים לעולם לא הוטל בספק עד היום. "הרעיון שהרבנות הראשית יכולה לפתע לפסול את יהדותם של אנשים מנוגד לחלוטין לעקרונות ההלכה, הקובעת כי יש לקבל כל מי שמצהיר כי הוא יהודי", אמר פרבר. את המשפחות מייצגים גם מרכז צדק לנשים ומרכז רקמן לקידום מעמד האשה באוניברסיטת בר אילן.

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?