אלפי טרגדיות

90% מהציבור אינם מרוצים מדרך הטיפול של בתי הדין הרבניים ב"עגונות" ובמסורבות גט

לפי סקר שערכה עמותת חדו"ש ליום העגונות ומסורבות הגט, 87% מהציבור סבורים כי יש לפסוק על כפיית גט במקרה של אלימות. 59% מהציבור מגלים אמון בבית המשפט העליון, רק ל-16% יש אמון ברבנות

הכניסה לבתי הדין הרבניים בירושלים. 05.10.08. צילום יוסי זמיר, פלאש 90הכניסה לבתי הדין הרבניים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

90% מהציבור היהודי בישראל, כולל רוב הציבור הדתי והחרדי, רוצים בשינוי המציאות שבה אלפי נשים אינן מצליחות להשתחרר מנישואין בשל סרבנות או דרישות כספיות של בעליהן ועקב סירובם של בתי הדין לכפות עליהם גט. מתוכם, 47% סבורים כי יש לחוקק אלטרנטיבה לרבנות בדרך של מסלול מקביל לנישואין ולגירושין אזרחיים ו-43% טוענים כי יש להפעיל לחץ ולהשפיע על בתי הדין הרבנים למצוא פתרונות למצוקת העגונות ברוח מקילה. רק 10% תומכים בהשארת המצב הקיים וסבורים כי הוא משביע רצון ואינו דורש שינוי.

כך עולה מסקר שערך מכון סמית בהזמנת עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, לקראת יום העגונות ומסורבות הגט החל מדי שנה בתענית אסתר והמצוין היום (9.3). הסקר נערך ב-1 וב-2 במרס 2017, בקרב 500 איש המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.

בניגוד לפסיקתו של בית הדין הרבני לאחרונה, אשר דחה תביעת גט של אשה שהוכתה על ידי בעלה, 87% מהציבור בדעה כי על בית הדין לפסוק על כפיית גט בכל מקרה שבו הבעל נוקט אלימות כלפי אשתו והיא תובעת גט. רק 13% סבורים כי בית הדין מוסמך לפרש את ההלכה ואין להתערב בפסיקתו.

בעקבות ההתקפות של פוליטיקאים וראשי המחנה הדתי על בית המשפט העליון בנושאים אלה ונושאים רבים אחרים, בדקה חדו"ש למי רוחש הציבור את האמון הרב ביותר בקרב מוסדות המדינה הרלבנטיים. התוצאות מדברות בעד עצמן: ל-59% מהציבור היהודי בישראל יש הכי הרבה אמון בבית המשפט העליון, פי 3.5 מהאמון שבו זוכה הרבנות – 16% בלבד. רק ל-12% יש הכי הרבה אמון בממשלה, ורק ל-13% בכנסת.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "הגיעה העת לשנות מן היסוד את הדרך שבה הפוליטיקאים הישראלים הקנו מונופול על ענייני המעמד האישי לממסד הרבני. מדיניות זו, במיוחד במציאות שבה הממסד הרבני נשלט על ידי גורמים חרדיים קיצוניים, גורמת לאלפי טרגדיות אישיות של עגונות ומסורבות גט, ולשלילת זכויות יסוד וחירות הנישואין והגירושין של מאות אלפים. לא ירחק היום שבו הציבור יראה גם בקלפי את התנגדותו כלפי הציניות והאטימות של הפוליטיקאים, המתעלמים מכאבן של העגונות ומסורבות הגט, ומהפגיעה הקשה לה הם גורמים בחופש הדת והשוויון בנטל".

הסקר בפירוט:

90% מהציבור היהודי בישראל היו רוצים לראות שינוי במדיניות כלפי עגונות ומסורבות גט. רוב לעמדה זו יש גם בקרב מצביעי מפלגות הקואליציה – הליכוד (94%), כולנו (97%), ישראל ביתנו (93%) והבית היהודי (80%). השאלה היתה: "בארץ יש כיום

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: לא ירחק היום שבו הציבור יראה גם בקלפי את התנגדותו לציניות ולאטימות של הפוליטיקאים, המתעלמים מכאבן של העגונות ומסורבות הגט

אלפי נשים 'עגונות' שאינן מצליחות להשתחרר מנישואין בשל סרבנות או דרישות כספיות של בעליהן ו/או בתי הדין לכפות גט על בעליהן. מה לדעתך הדרך היעילה יותר להתמודד עם מציאות זו?" 47% ענו כי יש "לחוקק אלטרנטיבה לרבנות בדרך של מסלול מקביל לנישואין וגירושין אזרחיים", מתוכם 70% מהחילונים. 43% נוספים סברו כי יש "להפעיל לחץ ולהשפיע על בתי הדין והרבנים למצוא פתרונות למצוקת העגונות ברוח מקילה". 53% מהחרדים ו-56% מהדתיים תומכים בעמדה זו. רק 10% בדעה כי "המצב הנוכחי משביע רצון ואינו דורש שינוי". עיקר התמיכה לעמדה זו היא בקרב החרדים (45%) והדתיים (31%).

הסקר בדק גם את עמדת הציבור כלפי פסיקתו של בית הדין הרבני בירושלים לאחרונה, אשר דחה תביעת גירושין של אשה אשר בעלה הכה אותה כמה פעמים והורשע בבית המשפט על כך. 87% מהמשיבים בדעה כי "על בית הדין לפסוק על כפיית גט בכל מקרה בו הבעל נוקט אלימות כלפי אשתו והיא תובעת גט". לעמדה זו שותפים רוב נשאלי הסקר, כולל אחוז גבוה של חרדים (55%) ודתיים (78%). רק 13% בדעה כי "בית הדין מוסמך לפרש את ההלכה ואין להתערב בפסיקתו". עיקר התומכים בעמדה זו הם מהמגזר החרדי (45%). רק 5% מן החילונים בדעה זו.

מבחינת התפלגות הדעות לפי דפוסי ההצבעה בבחירות האחרונות עולה כי לדעה שבנסיבות אלה יש לכפות על הבעל מתן גט שותפים 91% ממצביעי הליכוד, 98% ממצביעי המחנה הציוני, 92% מתומכי יש עתיד, 89% מאנשי כולנו, 82% ממצביעי הבית היהודי ואף 59% ממצביעי המפלגות החרדיות. שאלה נוספת שנשאלה בסקר היא "באיזה ממוסדות השלטון הבאים יש לך הכי הרבה אמון?" מבין ארבע האפשרויות: 59% השיבו כי בית המשפט העליון הוא הממסד שבו יש להם הכי הרבה אמון, פי 3.5 מהמשיבים שיש להם הכי הרבה אמון ברבנות (16%).

רק ל-13% יש הכי הרבה אמון בכנסת ול-12% בממשלה. ל-81% מן הציבור החילוני יש הכי הרבה אמון בבית המשפט העליון, מול 9% בלבד מן הציבור החרדי. עיקר הבעת האמון ברבנות מגיעה מן הציבור החרדי (70%), אך רק 40% מן הציבור הדתי שאינו חרדי, ו-2% בלבד מקרב הציבור החילוני. האמון בממשלה, כאמור, נמוך: רק 28% בקרב מצביעי הליכוד, 11% בקרב מצביעי כולנו, 16% ממצביעי הבית היהודי ו-21% ממצביעי ישראל ביתנו. מעניין שגם בקרב מצביעי הליכוד, הכי הרבה אמון מבין ארבע החלופות שהוצגו הובע ביחס לבית המשפט העליון (47%) וכך גם בקרב מצביעי הבית היהודי (37%).

לידיעה ב-nrg



איך תוכל לפעול?