סיוע ישיר

הצעת חוק – סל קליטה ליוצאים לשאלה

חברת הכנסת זהבה גלאון מציעה להעניק לחרדים שיוצאים לשאלה סיוע דומה לזה שמקבלים עולים חדשים

חברת הכנסת זהבה גלאון ממרצ. צילום: דור גרבש, ויקיפדיהחברת הכנסת זהבה גלאון ממרצ. צילום: דור גרבש, ויקיפדיה

אלי ביתאן, בן 21 מתל אביב, נטש לפני שלוש שנים את ישיבת פוניבז' בבני ברק וחזר בשאלה. בימים אלה הוא מנסה להתקבל ללימודי משפטים באוניברסיטה. לביתאן אין תעודת בגרות והוא לומד במכינה כדי לעמוד בדרישות הקבלה לאוניברסיטה. לדבריו, האחריות לכך שההשכלה שרכש במערכת הלימוד החרדית אינה משתווה להשכלה של בני גילו שלמדו במערכת החינוך הממלכתית מוטלת על המדינה.

בדומה לביתאן, בכל שנה נוטשים מאות צעירים את העולם החרדי ונתקלים בקשיים כלכליים, חברתיים ונפשיים. צעירים אלה חסרים השכלה ומקצוע, הם מתנתקים ממשפחתם ומהקהילה שבה גדלו ומתקשים להתקיים. יהונתן ליס מדווח ב"הארץ", כי חברת הכנסת זהבה גלאון ממרצ יזמה הצעת חוק, המציעה פתרון זמני למצוקה הכלכלית של יוצאים לשאלה.

לפי ההצעה, המדינה תעניק להם סל קליטה, הזהה בהיקפו לזה שמקבלים עולים חדשים. סך ההטבות והסיוע הישיר שמקנה

סל הקליטה מקנה סיוע של כ-50 אלף שקל לעולה. עלות הצעת החוק למשק עשויה להגיע לכ-20 מיליון שקל בשנה

סל הקליטה מסתכמים כיום בכ-50 אלף שקל בממוצע לעולה. עלות הצעת החוק למשק עשויה להגיע לכ-20 מיליון שקל בשנה.

ארגון ה.ל.ל (הארגון ליוצאים לשאלה) קולט לשורותיו מאות מבין הצעירים האלה ומעניק להם סיוע – מלגות לימוד ועזרה בדיור, בביגוד ובמזון. לפי מחקר שערך ליאור שפר מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, בכל שנה עוזבים את העולם החרדי כ-400 צעירים, לרוב בין גיל 16 ל-25. על פי ההערכות, כ-70% מהם הם גברים לא נשואים, שהתחילו ללמוד בישיבה גדולה.

"חרדים שיוצאים בשאלה שקולים לעולים חדשים שנכנסים לחברה שהם אינם מכירים", אומרת גלאון. "זו אחריותה של המדינה, שמממנת את מערכת החינוך החרדית ומגדלת דורות של צעירים חסרי השכלה כללית, ולכן חובה עליה להעניק סל קליטה למי שבחר לעזוב את החברה החרדית".

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?