גירושין ללא בחירה

שני שלישים מהציבור לא יודעים שיצטרכו להתגרש בבית דין רבני גם אם יתחתנו בחו"ל

סקר חדו"ש לקראת ל"ג בעומר חושף בורות גדולה בנושא חופש הנישואין: כמעט שלושה רבעים מהציבור לא יודעים כמה עולים לא יהודים שאינם יכולים להתחתן נמצאים בישראל

''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים (צילום אילוסטרציה)

קרוב לשני שלישים מהיהודים בישראל (64%) אינם יודעים שגם מי שמתחתן בנישואין אזרחיים יצטרך להתגרש בבית דין רבני. קרוב לשלושה רבעים מהציבור היהודי (73%) אינם יודעים כמה עולים יש בישראל שמוגדרים לא יהודים ואינם יכולים להתחתן כאן. 59% חושבים שהמספר נמוך בהרבה ממה שהוא באמת (כ-350 אלף).

סקר מכון סמית לחדו"ש לקראת ל"ג בעומר, הנחשב לחג הנישואין, מגלה אם כן בורות תהומית של הציבור בכל הנוגע לנתונים העומדים ביסוד בעיות חופש הנישואין והגירושין. הסקר נערך ב-19 במאי בפאנל אינטרנטי בקרב מדגם מייצג של 500 איש מקרב האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה כי "חוסר הידע הנחשף בסקר מסייע למפלגות החרדיות ולממסד הרבני לשמור על המונופול הדורסני על הנישואין והגירושין בישראל. חוסר הידע גם נוח לממשלות ישראל ומסייע להן למכור את חופש הנישואין והזכות לגירושין למפלגות החרדיות".

לדברי רגב, "כל הסקרים מראים בעקביות ששני שלישים מהציבור הישראלי תומכים בחופש נישואין וגירושין ובביטול המונופול האורתודוקסי. אלא שכדי שהתמיכה הזאת תהפוך לדרישה ציבורית נחרצת יש צורך שהציבור יבין את חומרת הבעיה". עם זאת, "אין ספק שבין האחראים לכך שהנושא אינו מוכר דיו לציבור הרחב נמצאות מפלגות האופוזיציה, אשר מעדיפות למכור ערכי יסוד אלה בעבור התקווה שיוכלו להקים ממשלה עם המפלגות החרדיות, וכמעט אינן מעלות את הנושא לסדר היום הציבורי".

כאמור, 64% מהציבור אינם יודעים שגם מי שמתחתן בנישואין אזרחיים בקפריסין, בפראג או בכל מקום אחר מחוץ לישראל, יצטרך על פי החוק הישראלי להתגרש בבית דין רבני. 26% ענו שהזוג יוכל להתגרש בגירושין אזרחיים בארץ, אף על פי שאין

מנכ"ל חדו"ש: "חוסר הידע נוח לממשלות ישראל ומסייע להן למכור את חופש הנישואין והזכות לגירושין למפלגות החרדיות"

בישראל גירושין אזרחיים ליהודים, 24% ענו שיצטרך להתגרש בגירושין אזרחיים בחו"ל, אף על פי שהדבר אינו אפשרי, ו-14% סברו שבני הזוג יוכלו לבחור בין כל האפשרויות, אף על פי שאין בישראל אפשרות בחירה כזאת.

רמה גבוהה יותר של ידע שהגירושין יצטרכו להיות בבתי הדין הרבניים נרשמה בקרב נשים – 40% לעומת גברים – 33%. סביר להניח שהידע הרב יחסית של נשים נובע מכך שנשים הן הקורבנות העיקריים של בתי הדין הרבניים, ועדין 60% מהן אינן מודעות לכך. רמה גבוהה יחסית של בקיאות, 41%, נרשמה בקרב החילונים, שהם אחד המגזרים שמרבה יותר להתחתן בחו"ל. לעומת זאת, רק 33% מהצעירים עד גיל 29, הגיל הרלבנטי ביותר לנישואין, ידעו שגם אם יתחתנו בחו"ל יידרשו להתגרש בבתי דין רבניים. ברמה הפוליטית, המודעות גוברת ככל שהולכים שמאלה: 70% ממצביעי מרצ ידעו שגירושין של יהודים בישראל נערכים רק בבתי הדין הרבניים ו-52% ממצביעי המחנה הציוני ידעו זאת.

רק 27% מהציבור ידעו שבישראל כ-350 אלף עולים מחבר העמים, המוגדרים לא יהודים ואינם יכולים להתחתן בישראל. 59% חשבו שהמספר נמוך בהרבה: 2% ענו שאין כמעט עולים לא יהודים, 25% שיש פחות מ-100 אלף ו-32% ענו שיש כ-200 אלף. 14% חשבו שהמספר גבוה יותר מאשר במציאות וענו שיש יותר מחצי מיליון.

את הבקיאות הרבה ביותר רשמו בני הציבור שסובל מהבעיה, כלומר העולים מחבר העמים עצמם (37%) ומצביעי ישראל ביתנו (39%). זאת יחד עם הציבור שרואה בנוכחות העולים הלא יהודים כאן בעיה גדולה – החרדים (38%). לעומת זאת, 77% ממצביעי יש עתיד חשבו שהמספר נמוך בהרבה ממה שהוא במציאות.

לידיעה ב"ג'רוזלם פוסט"



איך תוכל לפעול?