מונית לנשים בלבד

אחרי האוטובוסים: הפרדה גם במוניות השירות

ההפרדה בין נשים לגברים אינה עוצרת ב"קווי המהדרין". דובר חדו"ש חווה בעצמו הפרדה במוניות השירות: "הוּרדתי מהרכב אחרי תחנה אחת, כי נשים לא הסכימו שאשב לידן". נהגי מוניות טוענים שבגלל ההפרדה הם מוציאים מוניות חצי ריקות

פעילות ארגוני נשים יושבות בחלק הקידמי של אוטובוס הפרדה במבצע נסיעה בקווי הפרדה 30.09.09 צילום שירן דדוןפעילות ארגוני נשים יושבות בחלק הקידמי של אוטובוס הפרדה במבצע נסיעה בקווי הפרדה. צילום: שירן דדון

קווי ההפרדה בין נשים לגברים פועלים לא רק באוטובוסים, אלא גם במוניות השירות בין ירושלים לבני ברק. כמו באוטובוסים, הגברים יושבים מלפנים, הנשים מאחור. באוטובוס, אם אין מקום בחלק המיועד לבני מינך, אפשר לעמוד. במוניות שירות, ההפרדה עלולה להסתיים בהורדת הנוסע באמצע הדרך ובנסיעה במונית חצי ריקה.

כך קרה לדובר עמותת חדו"ש, אסף מוסמן. לפני כשבוע עלה מוסמן בתחנת מחלף בר-אילן על מונית לכיוון ירושלים והורד ממנה לאחר תחנה אחת. הסיבה לכך היתה שנשים שישבו מאחור סירבו שיישב לידן, אף על פי שבמונית נותר מקום פנוי. בעת המקרה אמר הנהג לעבר הנוסעים: "אם זו היתה הפרנסה שלכם, ישר הייתם זזים. כל הזמן אני מוציא מוניות חצי ריקות בגללכם".

"עדיין לא התגברתי על התדהמה מהמקרה", אומר מוסמן, "התנהגות ברוטלית של הורדת אדם מכלי תחבורה ציבורית בגלל מינו מתאימה למדינת עולם שלישי".

בינואר השנה פסק בג"ץ בעניין קווי ההפרדה באוטובוסים, כי כל אדם זכאי לשבת בכל מקום שיבחר, וחייב את הנהגים לפעול למנוע כפייה או גילויי אלימות. בנוסף הורה בג"ץ על הצבת שלטים באוטובוסים בנוסח הבא: "כל נוסע רשאי לשבת בכל מקום

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "שוב הוכח שהפרדה וולונטרית היא בפועל הפרדה בכפייה. על שר התחבורה ליישם החלטת בג"ץ – דין מונית כדין אוטובוס"

שיבחר, הטרדת נוסע בעניין זה עלולה להיות עבירה פלילית". במוניות השירות האוספות מתחנות המשמשות בעיקר את הציבור החרדי, אך לא רק מהן, אין כל אזכור להוראת בג"ץ.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "ההפרדה במוניות השירות מוכיחה עד כמה הפרדה וולונטרית כביכול היא בפועל הפרדה בכפייה, שנעשית מתוך פגיעה בנוסעים אחרים ובנהגי המוניות. היא גם מוכיחה שאין דבר כזה 'קווים חרדיים'. קווי ההפרדה עוברים גם באזורים לא חרדיים, ומי שנאלץ להשתמש בהם נדון לוויכוחים, אי נעימות ולעתים, כמו במקרה של דובר חדו"ש, להורדה מהמונית. הניסיון מקווי האוטובוסים מוכיח שבלא מעט מקרים, בייחוד כשהקורבנות הן נשים, זה נגמר במעשי בריונות".

רגב דורש ממשרד התחבורה "להבהיר לנהגי המוניות את חובתם למנוע הפרדה כפויה ולחייב אותם לתלות שלטים המבהירים את זכותם של הנוסעים לשבת בכל מקום. זאת, כפי שקבע בג"ץ לגבי קווי האוטובוסים. אין הבדל מבחינת החוק בין קווי השירות במוניות לבין האוטובוסים, והשאלה היא אם יש לשר התחבורה כוונה אמתית ליישם את החוק ופסיקת בג"ץ".

 



איך תוכל לפעול?